سجادی پناه 21 بهمن 1394 - 9 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0

مهمترین راه مقابله با جنگ اقتصادی، اقتصاد مقاومتی است

دکتر مجید سجادی پناه در برنامه "گفت‌وگوی اقتصادی" رادیو گفت‌ وگو، با تصریح بر اینکه مهمترین راه مقابله با جنگ اقتصادی، اقتصاد مقاومتی است، گفت: در این جنگ سه راهبرد وجود دارد؛ رویکرد مقابله، رویکرد ترمیم و رویکرد توسعه. خود آمریکایی ها می گفتند که 40 درصد اقتصاد ایران در طول تحریم ها مقاوم شده است و اگر تحریم ها را ادامه دهیم، 90 درصد اقتصاد ایران مقاوم می شود.

برنامه “گفت‌وگوی اقتصادی” با موضوع اقتصاد مقاومتی و شرایط تحقق و اجرای آن و با حضور دکتر مجید سجادی پناه اقتصاددان و استاد دانشگاه، دکتر سید مهدی حاجی میر عرب مدرس و مشاور مدیریت و دکتر عبدالمجید شیخی استاد دانشگاه روانه آنتن شد.
دکتر مجید سجادی پناه در ابتدا به اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: دکترین اقتصاد مقاومتی در شرایط جنگ اقتصادی مطرح شده است. رهبر معظم انقلاب از دو سال پیش که این دکترین را مطرح کردند، چند بار در کلامشان جنگ تمام عیار اقتصادی را بیان کردند.
وی جنگ تمام عیار اقتصادی را میان دو جنگ نظامی و سیاسی دانست و عنوان داشت: جنگ نظامی مهمترین ابزار برای براندازی است ولی افکار عمومی جهان را جریحه دار می کند. جنگ سیاسی هم جنگ ناکارآمدی است زیرا با فرخواندن سفرا اتفاقی نمی افتد.
این استاد دانشگاه با اشاره به جنگ اقتصادی ادامه داد: این جنگ در حقیقت جنگی بی سر و صدا است. تلفات آن بسیار زیاد است اما کشته های آن ملموس نیست. در این جنگ فقر و بیکاری و بزهکاری در جامعه ایجاد می شود.
سجادی پناه با تصریح بر اینکه مهمترین راه مقابله با جنگ اقتصادی، اقتصاد مقاومتی است، اظهار داشت: در این جنگ سه راهبرد وجود دارد؛ رویکرد مقابله، رویکرد ترمیم و رویکرد توسعه. خود آمریکایی ها می گفتند که 40 درصد اقتصاد ایران در طول تحریم ها مقاوم شده است و اگر تحریم ها را ادامه دهیم، 90 درصد اقتصاد ایران مقاوم می شود.
این اقتصاددان به سخن اقتصاددانان انگلیسی اشاره کرد و افزود: انگلیسی ها معتقد بودند اگر نظام جمهوری اسلامی، موفق به استقرار اقتصاد مقاومتی شود، دیگر نمی توان با هیچ روشی با آن مقابله کرد. بنابراین باید با ابزار مذاکره جلوی مقاوم سازی اقتصاد ایران گرفته شود.
وی افزود: اگر اقتصاد مقاومتی را ابزاری موفق بدانیم که در برابر این تکان های شدید، اقتصاد ایران را روی پای خودش نگاه داشت، باید بدانیم هر چیز خیلی خوبی، زود آفت می گیرد. آفت اقتصاد مقاومتی تقلیل یا تهی سازی معنایی است و همچنین نشناختن مولفه ها و عناصر تشکیل دهنده آن است. البته شعارزدگی و تکرار کردن آن بدون شناخت عناصر اصلی است که آن را در نهایت تبدیل به یک سند فرمایشی و بی خاصیت می کند.
در ادامه دکتر سید مهدی حاجی میر عرب به نیروی انسانی اشاره کرد و بیان داشت: رهبر انقلاب هم در این زمینه فرموده اند که ما بهترین مهندسین، جوانان و نخبگان را داریم برای اینکه به سلامت از این گذرگاه رد شویم.
وی با اشاره به نیروی انسانی و سرمایه انسانی گفت: از نظر مدیریت باید میان این دو تفکیک قائل شد، ضمن اینکه باید عامل سومی به نام سرمایه اجتماعی را هم در نظر بگیریم که بودن آن نیروی انسانی را به سرمایه انسانی تبدیل می کند و آنچه سرمایه های اقتصادی را بهره ور می کند، نیروی انسانی نیست، بلکه سرمایه انسانی است.
این مدرس و مشاور مدیریت با طرح این پرسش که سرمایه اجتماعی شامل چه مواردی است، اظهار داشت: اعتقاد، احترام، اعتماد، باورهای درست و فرهنگ سالم پایه های سرمایه اجتماعی است و تا این بستر در جامعه ای ایجاد نشود، یا دچار خلل شود، نیروهای انسانی در آن جامعه به سرمایه انسانی تبدیل نمی شوند.
میر عرب بهره ور شدن عامل اقتصادی را متاثر از سرمایه انسانی دانست و عنوان کرد: این سرمایه انسانی چیزی با عنوان اقتصادی مقاومتی می آفریند که در اثر افزایش تولید ملی ایجاد می شود.
این مدرس و مشاور مدیریت در خصوص میزان موفقیت این مباحث در کشور اظهار داشت: برای یافتن پاسخ این پرسش باید به خودمان رجوع کنیم که ببینیم عواملی مانند اعتماد و یا فرهنگ درست در جامعه، سیر نزولی دارد یا صعودی؟ پاسخ به این سوالات حاکی از این است که در مسیر تبدیل نیروی انسانی به سرمایه انسانی داریم گام بر می داریم. تمام عوامل مانند موقعیت اقتصادی ایران، منابع زیرزمینی و یا عوامل انسانی زمانی می توانند برای یک جامعۀ موفق تاثیرگذار باشند که تبدیل به سرمایه انسانی شوند.
در ادامه دکتر عبدالمجید شیخی طراحی و پیاده سازی یک الگو را نیازمند سه شرط دانست و خاطرنشان ساخت: نخست اینکه ظرف پیاده سازیِ آن الگو، باید وجود داشته باشد. دوم اینکه امکانات و مظروف آن الگو باید فراهم شود. سوم که از همه مهمتر است، مربوط به مدیران و عاملین است؛ این مدیرانی که قرار است الگو را پیاده سازی کنند، باید اقتصاد را آمایش کنند.
وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب همیشه به مدیران خطاب می کنند و نه به ظرف و مظروف، زیرا دائما می فرمایند، هم ظرف و هم مظروف این طرح وجود دارد و مدیران باید اینها را در جایگاه خودشان قرار دهند.
وی در بیان مشکلات اظهار داشت: مدیران ما در سطح لازم و شایسته پیاده سازی اقتصاد مقاومتی نیستند. وقتی رئیس قوه مجریه در این روزها طرح می کند که هنوز معنای آزادی را نمی فهمیم! چطور می توانیم در جامعه به نسل جوان القاء کنیم که سرمایه اجتماعی داریم به گونه ای که همه شان روی مفهوم آزادی تفاهم دارند. سرمایه اجتماعی یک نوع انسجام به تمام معنا، در حوزه اجتماعی بین عوامل اقتصادی است که شامل اعتماد، خوش بینی، انگیزه و ایثار است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه نهال این سرمایه اجتماعی را حضرت امام بنا نهاد گفت: اگر کسی ظرف درک بالایی داشته باشد در مدت کوتاهی هم می تواند بفهمد که لازمه این شرایط یک استحاله و یا تغییر بزرگ است

نویسنده
MAJID SAJADI
مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *